2013. február 24., vasárnap

Miért pont a(z)...?


Miért pont a(z)…?
Ettől a hónaptól kezdve új rovattal bővül az újság, melyben egy-egy egyetemet mutatunk be nektek, ezzel is megkönnyítve a döntéseteket a továbbtanulás bonyolult útján. Bízunk benne, hogy olyasmi is kiderül cikkeinkből, amit eddig nem is tudtatok az adott intézményről.

Eötvös Loránd Tudományegyetem
Vagyis az ELTE. Mivel rengeteg a jelentkező minden évben, úgy gondoltam, nem árt, ha kicsit jobban is megismerkedtek ezzel az egyetemmel, ugyanis Magyarországon az első felsőoktatási intézetként alakult meg, és nagyon sok ma már önállóan működő intézmény belőle nőtte ki magát.
Történelmét tekintve meg kell említenünk, hogy sok áthelyezésen esett át, mire elnyerte jelenlegi székhelyét Pesten, 1784-ben. Érdemes tudni, hogy 1635-ben Nagyszombaton alapította meg Pázmány Péter. Ekkor még csak bölcsészetet és jogot tanulhattak a kiváltságosak.
Azonban ma már sokkal több mindent tanítanak az ELTE-n. Az összesen nyolc kar közül, a legrégebbi a Bölcsészettudományi Kar, melyet az alapítástól kezdve, tehát 1635 óta működtet az intézmény. Számoljunk csak: ez több mint 350 évet jelent! Emellett az ide bekerülő diákok az Állam- és Jogtudományi, a Gyógypedagógiai, az Informatikai, a Pedagógiai és Pszichológiai, a Tanító- és Óvóképző, a Társadalomtudományi vagy éppen a Természettudományi Karon helyezkedhetnek el. Ezek után azt hiszem, nem is kell említeni, mennyi lehetőség kínál arra a Tudományegyetem, hogy megtalálhassa az ember a számára megfelelő képzést, s így a lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen.
Fontos azt is elmondani, hogy a képzési formák is sokszínűek, gyakorlatilag az összes létező típus megtalálható egyetlen egyetemen belül. Alap-; mester; egységes, osztatlan; felsőfokú szak-; doktori; és szakirányú továbbképzésen is részt vehet már mindenki.
Az ELTE természetesen odafigyel a messzebbről érkező diákokra is, de ha Te csak egyszerűen a kollégiumi életre vágysz a későbbiekben, akkor szintén hasznos információ lehet, hogy összesen 7 telephelyen tart fenn kollégiumot, és ebben nincsenek benne a szakkollégiumok, amikből további 5 épület áll rendelkezésére az egyetemen tanulni kívánóknak.

Valószínűleg azzal mindenki tisztában van, hogy a magyar Egyetemi Könyvtár a Tudományegyetem része is. Azt viszont már lehet csak kevesebben, hogy 2 azaz két milliónál is több dokumentum található ebben az épületben. Az összes anyag közül vannak olyanok, melyeket ki lehet kölcsönözni, de azt is tudni kell, hogy a levéltárban található iratok többsége csak helyben, az épületen belül olvasható el.
A kollégium és könyvtár mellett az egyetem egyéb intézményeket is fenntart, többek között 8 közoktatási intézményt, melyek felkészítik az egyetemi életre az itt tanulókat. Ezek természetes fizetős iskolák. És ezt még mindig sikerült az ELTE-nek ragoznia, ugyanis alapítottak 2 továbbképző központot is. Ide tartozik az Idegen nyelvi Továbbképző Központ, amit a legtöbben csak origós nyelvvizsgaként emlegetnek a Rigó utcából.
Amiről pedig még nem beszéltünk az a sport. Mivel saját iskolánkban is arányaiban sok mozgási lehetőség van, úgy véltem meg kell említenem ebben a cikkben, hogy milyen sokszínű skáláról válogathat egy tanuló a Tudományegyetemről. Összességében több mint harminc féle sportolási lehetőség közül lehet válogatni, ami kiemelkedőnek számít a budapesti egyetemek közül. Csak a labdajátékokat nézve máris gondolkodóba esik az ember, annyi van: kosárlabda, labdarúgás, tenisz, vízilabda, futsal (teremlabdarúgás), jégkorong, floorball, speedminton, kézilabda, asztalitenisz, röplabda és ötlabda (kombinált labdajáték). Ha esetleg valaki jobban szereti a kardioedzéseket, akkor sem marad hoppon: aerobic, spinning és TRX várja az érdeklődőket. Esetleg a keleti harcművészeteket szereted? Azt kell mondjam, lesz miből szemezgetni: aikido, muay-thai, Goju-ryu karate, shaolin kung fu és chi kung is szerepel a palettán. És még mindig nincs vége! Ott van a túrázás, a sakk, a triatlon, az atlétika, az úszás és a futás, a kerékpározás, a kajak-kenu és a vívás. De ha ezek után még mindig nem találod a helyed, választhatod a cheerleaderkedést is, örömmel fognak várni az ELTE szurkolói csapatában.
Az ELTE ezerféle lehetőséget kínál, s ezek közül mindegyik színes és kreatív, segítve az egyén kibontakozását.
További információért érdemes www.elte.hu oldalra kattintanotok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.