2012. december 18., kedd

Óbudai különvélemény


Óbudai Különvélemény
Kérdeztük, ti válaszoltatok J

Ebben a rovatban mindenkitől ugyan azt kérdezzük, és reméljük hogy a válaszuk különböző lesz. Hát íme:

Hogy telik nálatok a szeretet ünnepe, a karácsony?

Buják Krisztina (tanárnő): Nálunk elég bonyolultan telik a karácsony három napja.  A párom szülei Szegeden laknak, így mindig leutazunk az ünnepekkor oda. Idén már a 23-án lemegyünk és ott töltünk két napot, tehát a szent estét is. Ott nagy a család, ilyenkor a párom testvérei családostul jönnek az ünnepi vacsorára, ahol hagyományos ünnepi menüt eszünk: halászlevet, utána halat salátákkal. Mivel sokan vagyunk, ezért megegyeztünk abban, hogy csak a gyerekeknek veszünk ajándékot, a felnőttek pedig csak valamilyen jelképes apróságot,például kézzel készített dolgokat adnak egymásnak.  Aztán idén miután hazajöttünk Szegedről, 25-én az anyukámhoz megyünk.  Ott ünnepi ebéd van, szintén tradicionális ételekkel, mint töltött káposzta, desszertnek mákos guba.  Végül, mivel a szüleim elváltak, 26-án apukámhoz megyünk, ahol hasonlóan zajlanak a dolgok, mint anyukámnál. Nekünk mindig mozgalmas a karácsonyunk, de jövőre, mikor már a baba is velünk lesz, akkor a szent estét szeretnénk otthon tölteni szűk kis családi körben.

Szölőssy Bence (7.B): Nálunk általában az egész család együtt karácsonyozik. Mi 23. este díszítünk, hogy a kis öcsém nehogy meglásson minket. Nekünk évek óta műfánk van, mert nem szeretnénk minden évben kiadni pénzt egy kivágott, végül is halott növényért. Szóval  az élő fenyőhöz  nem, de a természetes díszekhez- nem törékenyek az öcsém miatt- és a hagyományos színekhez ragaszkodunk a karácsonyfán.  A vacsora viszont már kevésbé hagyományos. Általában sütőtök krémlevest eszünk „előételnek”,aztán  pulykát hozzá majonézes salátával vagy lazacot édesköményes salátával, végül valamilyen süteményt.

Hidegföldi-Mórocz Zsolt (9.E): Általában, amikor már karácsony környékén járunk, akkor mindenki meg szokta venni az ajándékokat a többi családtag részére. Ezután anyukám gondosan becsomagolja az összes ajándékot, és amint ez meg van már utazunk ki a nagyszüleimhez, ahol pedig finom vacsora vár minket. A laktató vacsora után mindenki megajándékozza egymást. A karácsonyfát általában az egész család együtt díszíti fel, és csak ámulunk mindig, ahogy egyre gyönyörűbb és gyönyörűbb lesz.

Surján András (10.D): A nagyszülőknél vagy otthon szoktuk tölteni a karácsonyt, ez mindig változó. De mindig délelőtt, együtt díszítjük fel a fát, amit az ünnepi ebéd követ. A délutáni program nincs megszabva, viszont  az esti program állandó. A fa alá rakjuk az ajándékokat, de ezeket csak a karácsonyi vacsora után bontjuk ki.

Szász Dóri (11.B): A karácsony nálunk a nyüzsgésről szól. 24-én általában apa még átmegy mamámékhoz, aztán áthozza őket hozzánk. Mikor megérkeznek,  beszélgetünk, nevetgélünk, filmet nézünk, főzünk. Kihagyhatatlan ételek közé sorolnám a halászlevet és a bejglit. Szerintem a téli szünet alatt hízunk a legtöbbet.  Este fele, amikor már minden gyerek izgatott, elkezdjük az ajándékozást, amit persze egy csengő jelez. Ez a szokás még kiskorunkból maradt meg, akkor azt hittük, hogy ez az angyalka. Az este hátralevő részében mindenki csak az ajándékokat mutogatja, aztán pedig előjönnek a régi karácsonyi emlékeink. Késő este elköszönünk mamáméktól, hazavisszük őket. Másnap pedig kezdődik család többi tagjával az ünneplés. Ami egy ilyen "kis" család esetén napokig tart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.