2012. november 15., csütörtök

Óbudai különvélemény


Óbudai Különvélemény
Kérdeztük, ti válaszoltatok J

Ebben a rovatban mindenkitől ugyan azt kérdezzük, és reméljük hogy a válaszuk különböző lesz. Hát íme:

Mit gondolsz arról, hogy idei évtől folyamatosan csökkentik az államilag támogatott helyeket, különösen a jogász és közgazdász szakokon?

Dobolyi Gergely (Tanár): A jogászképzés a legolcsóbb az államnak. Viszont az ügyvédek legrosszabb beosztásban is jól keresnek. Rengeteg felesleges jogász van, akik az államok kitűnően el tudják látni. Annak ellenére, hogy drasztikusan lecsökkentették a támogatottak létszámát, a jelentkezési arányok most sem változtak. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy akit felvettek az nagyobb valószínűséggel végzi el az egyetemet, mint egy orvos. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy aki jogászként végez az később a fizetéséből már a kezdetiből is ki tudja fizetni a felvett diákhitelét. Azonban külföldön a diákhitel is teljesen máshogy működik, nem az állam, hanem a bank adja a pénz. A felvett hitelt csak akkor kell visszaadni, ha abban a szakmában helyezkedik el, amelyből lediplomázott. Ráadásul, ha 40 éves korig nem fizeti vissza, akkor a bank magára vállalja és elengedi a hiteltartozást.
A tandíjat és az államilag támogatott helyek csökkentését nem tartom rossznak, de azt igen, hogy a bejelentéstől számított egy évre már be is vezetik.

Tiri Ferencné (Tanárnő): Ezt a hirtelen, drasztikus csökkentést nem találom jónak, viszont én a tandíj mellett vagyok. Emellett olyan ösztöndíjat adnék a diákoknak, amelyből a tandíjat ki tudják fizetni.

Torner Anna (11.C): Egyetértek azzal, hogy csökkenteni kell a helyeket, ennek ellenére ezt a hirtelen bevezetést nem találom fairnek. Mivel van olyan, aki már gyerekkora óta egy bizonyos pályára készül, de mire odajut, romba döntik az álmait. Inkább szigorítsák meg a bekerülést az egyetemekre, legyen akár felvételi, írásbeli és szóbeli is, de mindenképp adják meg a lehetőséget a tanulásra.

Gyarmati Marcell (9.A): Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Ezekkel a döntésekkel és rendelkezésekkel a szegényebb családok hátrányba kerülnek. Hiába okos, értelmes, jó tanuló egy diák, ha a szüleinek és/vagy családjának nem megfelelő az anyagi háttere, akkor nem jut előre. Ezáltal az emberek tehetetlenek, és ez is azt bizonyítja, hogy a világ a tehetősebb embereknek kedvez.

Bokis Szandi (11.D): Az egyetemekre most egyértelműen azok kerülnek be, akik gazdagabbak az átlagnál. Lehet, hogy csak a pénz miatt kerül be, de azoktól veszik el a lehetőséget, akik tanulnának. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.