2012. november 15., csütörtök

Zenerovat


ROCK: I. rész - HARD ROCK
  A „dög” születése


A rock egy könnyűzenei műfaj, mely a II. világháborút követő politikai feszültségek korában jött létre, kulturális forradalmat indítva. Folyamatos fejlődése során több különböző stílusirányzata alakult ki.
Az I. részben a Hard Rock-ot ismerhetjük meg. 1960-as években az amerikai rock 'n' roll és a brit blues találkozásából alakult ki. Jellemzője a hangos gitár és ritmuskíséret. A stílus híres együttesei közé tartoznak: The Rolling Stones, Yardbirds, Black Sabbath vagy az AC/DC. Az egyik legnagyobb gitárlegenda is ezzel a stílussal kezdett, ő volt Jimi Hendrix. A hard rock igazi kezdetét a Led Zeppelin „II (1969) c. albumától számolják. A másik nagy stílusteremtő, a Deep Purple volt, kései albumaik már heavy metal elemeket is tartalmaztak.

 


A Rock zene több volt már akkor is, mint egy zenei műfaj. Lehetőséget adott a fiataloknak a bennük lévő lázadó életérzés kifejezésére, hiszen ez a zene csak nekik szólt, az ő életérzésüket hirdette. Kialakult egy öltözködési stílus és egy újfajta viselkedéskultúra. Témái: A Béke, a Szerelem, a Szabadság és persze a Lázadás!
A koncertek nagy bulik voltak, melyek sokszor botrányba is fulladtak. Sajnos innen eredeztethető a drog elterjedése is, mely máig sok sztár végzetét okozza.  (Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison…)

Napjaink néhány, ismert hard rock együttese: Limp Bizkit, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, AC DC.




Írd meg a következő számban milyen zenei stílusról szeretnél olvasni, az ötleteket az obudaigimsuliujsag@gmail.com email címre várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.